Ianis Scutaru, campion mondial la telegrafie viteza

Radioamatorism Accesări: 49

2025071501Legitimat în cadrul Clubului Sportiv Ceahlaul Piatra-Neamt, telegrafistul Ianis Scutaru a intrat în Cartea Recordurilor, la 13 ani. Este campion mondial absolut la telegrafie viteză, sport dedicat comunicării prin semnalele Morse. Coordonat de antrenorul Gheorghe Paisa, Ianis este singurul elev din lume care a depășit 300.000 de puncte la Campionatul Mondial.Pietreanul si-a depășit propriul record de anul trecut, la Campionatul Mondial de Telegrafie Viteză. Evenimentul s-a desfăsurat în Germania, la Friedrichshafen , în perioada 27-29 iunie. El a reușit să obțină 395.191 de puncte, iar viteza a fost de 1.160 de semne pe minut.


„A fost greu, mai ales înaintea probei, din cauza emoțiilor. M-am pregătit atât fizic, cât și psihic, pentru că e o luptă cu tine însuți. Trebuie să fii foarte concentrat! Dacă pierzi o literă, totul se poate nărui. Dar mi-am dorit enorm să reușesc”, a spus Ianis într-o conferința de presa, în ziua de 2 iulie, la DJST Neamț.
La randul sau, antrenorul lui Ianis, Gheorghe Paisa (directorul DJS Neamt) este si coordonatorul sectiei de radioamatorism de la Clubul Ceahlaul. El evidențiat dimensiunea simbolica a reusitei elevului sau. "Aceasta performanta nu am facut-o gandindu-ne la premii, ci pentru România. Noi nu am făcut acest efort pentru o recompensa! Ci pentru a demonstra că România poate si ca tinerii noștri pot. În sală au venit români din Austria, din Germania, doar să-l vadă pe Ianis. Să ne vorbească în românește. A fost copleșitor. Mama lui Ianis a fost acolo în fiecare clipă. A suportat greutăți, a crezut, l-a susținut financiar, moral, umăr la umăr cu noi. Fără părinți, fără acest tip de susținere, nu poți face performanță”, a declarat antrenorul Gheorghe Paisa. Costurile totale pentru participare s-au ridicat la aproximativ 120.000 de lei, acoperiți din sponsorizări, sprijin instituțional și eforturi personale.
O simplă cască profesională pentru telegrafie, cu sistem de izolare fonică, costă aproape 1.000 de euro. "Cheile Morse le luăm din Belarus, cu contacte din platină. Fără echipamente de top, nu poți concura la nivel mondial”, a explicat Paisa. Pe lângă Ianis, și Gabriela Cojocaru, o junioară din Piatra-Neamț, a impresionat: locul 4 mondial la categoria sa și deja membră a lotului național.
"Gabriela e disciplinată, atentă, ambițioasă. Ne punem mari speranțe în ea la mondialele din Muntenegru”, a afirmat Paisa.
Următorul pas al radio-telegrafistilor Ceahlaului il reprezinta Campionatul Mondial din Muntenegru, ce va avea loc in octombrie. Din cei 21 de sportivi care vor reprezenta România, 14 sunt din Piatra-Neamț.
"Nu ne culcăm pe lauri. Ne-am întors și a doua zi ne-am reluat antrenamentele. Vrem să aducem medalii pentru România. Ianis ne-a arătat că se poate. Vrem să-l urmăm. Ianis Scutaru nu e doar un campion. E dovada că educația, pasiunea, familia și comunitatea pot construi excelență. Iar Piatra Neamț a devenit, prin el, capitala mondială a radioamatorismului!”, a conchis Gheorghe Paisa.

2025071502

Tipărire